Főoldal Karrier Üzletszabályzat

Rezgésdiagnosztika

rezgésdiagnosztikaA berendezéseken csapágyházanként vízszintes és függőleges irányban, valamint részegységenként tengelyirányban végezzük el a méréseket. Minden pont esetén többféle, a berendezéseket (rezgéssebesség, gyorsulás, burkológörbe rezgésgyorsulás, időjel, stb.) és spektrumot rögzítünk és értékelünk.

A vizsgálatokat MSZ EN 473 szabvány szerint minősítő szakvizsgával (VAT 2.) és az USA roncsolásmentes Anyagvizsgáló Egyesülete által is elismert Vibration Analisys 2-3.-al (Technical Associates of Charlotte) rendelkező szakemberek végzik, a vizsgálatokhoz szükséges legkorszerűbb diagnosztikai műszerekkel, rezgésanalizátorokkal és kiértékelő szoftverekkel (Microlog CMVA 60, PRISM 4 és PRISM 4 PRO).

A kijelölt mérési napokon a vizsgálatok elvégezhetősége szempontjából elengedhetetlenül szükséges a diagnosztizálandó berendezésekhez kiképzett kezelő biztosítása, aki szükség esetén a szabályszerű ki/be kapcsolásokat elvégzi.

Ahhoz, hogy a mérési eredmények a lehető legnagyobb biztonsággal kiértékelhetők legyenek, szükségünk van a következő gépadatokra is (ehhez biztosítjuk az SKF Standard gépadatlapot):
  • A beépített csapágyak típusa és gyártója
  • A berendezés fizikai felépítésének jellemző adatai
  • A gépegység kora és a jellemző meghibásodások jellege, gyakorisága (törések, csapágyhibák, tengelykapcsoló hibák, stb.)
  • Egyéb, a diagnosztikai kiértékeléseket támogató adatok.

A vizsgálatokat természetesen ezeknek az adatoknak a hiányában is el tudjuk végezni, de minél részletesebb információval rendelkezünk a gépekről, annál bővebb és biztosabb diagnózist lehet felállítani.

A diagnosztikai vizsgálatok eredményeképpen meghatározzuk a csapágyak és a komplett gépegységek állapotát, a saját és a nemzetközi tapasztalatok alapján kiértékelést és beavatkozási javaslatokat teszünk, melyet az SKF világvezető rezgésdiagnosztikai és karbantartási tapasztalatainak felhasználásával készítünk el és jegyzőkönyvezünk.

Rendkívüli esetekben, illetve gépátvételkor is vállajuk az egyes berendezések rezgésdiagnosztikai vizsgálatát az éves keretszerződésen felül, egyedi megrendelés és árajánlat keretében.

Rendelkezésre állás:
  • Rendszeres tervezett méréseknél egy-két héttel előre jelzett időben
  • Rendkívüli esetekben, illetve gépátvételkor 24 órán belül végezzük el a méréseket, mely esetben 25% sürgősségi felárat számítunk fel

A fenti vállalási ár az előre tervezett mérések hétköznap, főmunkaidőben történő elvégzésére vonatkozik. Hétköznap éjszaka, valamint hétvégi munkavégzés esetén 50% felárat számolunk fel.

A beavatkozások megtétele után, szükség esetén a kiszerelt csapágyakról szakértői véleményezést is adunk, mely biztosítja a hibák keletkezési okainak még pontosabb felderítését, a kiváltó okok megszüntetését. A szakértői vizsgálatok eredményeit hosszú távú együttműködés esetén az üzemeltetővel közösen, folyamatosan integráljuk a karbantartási rendszerbe, a berendezések maximális üzembiztonságának érdekében.